Piyanonun Babası
Piyanonun Babası
Muzio Clementi (1752 –1832) İtalya doğumlu İngiliz asıllı besteci, piyanist, öğretmen, orkestra şefi, müzik yayıncısı, piyano üreticisiydi.
Piyano eğitimi alan öğrencilerin, eğitim hayatlarının ilk 2 – 3 yılında mutlaka tanıştıkları bir bestecidir. Akademik anlamda piyano eğitimi alıp, Muzio Clementi eseri çalmamış olan öğrenci sanırım yoktur. İyi de peki neden piyanonun babası bu adam?
Piyano için yazdığı eserler, piyano edebiyatının ilk örnekleri olarak kabul edilir. Bu yüzden müzik tarihine piyano müziğinin ilk bestecisi ve ilk eğitimcisi olarak geçmiştir. Clementi, günümüzdeki piyano çalma tekniğinin babası olarak bilinir.
Mozart, Beethoven gibi bestecilerle aynı dönemde yaşamıştır ve onlarla birlikte bir çok yaşanmış öyküsü vardır. Beethoven piyano eğitiminin başlarında Clementi eserlerinden yararlanmıştır. Yaşadığı dönemde bile bütün avrupaya ünü yayılmış, eserleri piyano eğitimi müfredatında yer edinmiştir.
Clementi, hayatı boyunca bestecilik dışında farklı alanlarda da etkinlik göstermiştir. Müzik yayıncısı olmuştur. Orkestra şefliği yapmıştır. Piyano fabrikası kurup farklı ülkelere piyanolar tedarik etmiştir. Piyano fabrikası bir yangında tamamen kül olmasına rağmen yıllar içinde toparlanıp yine büyümeye devam etti.
Piyano alanında yaptığı çalışmaları sayesinde tarihe “Piyanonun Babası” olarak geçmiştir. Westminster Manastırı’na gömülmüştür. Westminster Masantırı’ndaki mezar taşında aynen şunlar yazmaktadır.
” MUZIO CLEMENTI CALLED THE FATHER OF THE PIANOFORTE. HIS FAME AS A MUSICIAN AND COMPOSER ACKNOWLEDGED THROUGHOUT EUROPE PROCURED HIM THE HONOUR OF A PUBLIC INTERMENT IN THIS CLOISTER. BORN AT ROME 1752. DIED AT EVESHAM 1832. ”
Türkçeye çevrildiği kadarıyla: “Muzio Clementi piyanonun babası olarak anılır. Müzisyen ve besteci olarak Avrupa çapında tanınmıştır. Bu manastırda defnedilmiştir. 1752’de Roma’da doğdu. 1832’de Evesham’da öldü.”
Piyano eğitiminde en sık kullanılan ve en bilinen eserlerinden biri olan 6 piyano sonatininden Op. 36, No. 1,
(Açıklama: Piyano konusunda faydalanabileceğiniz farklı kanalları da tanımanız için her bölümde farklı kanaldan video kullandım.)
Muzio Clementi – Sonatina in C major, Op. 36 No.1, I – II – III
I. Allegro:
II. Andante
III. Vivace
Piyano İle İlgili Farklı Yazılarımı Okumak İçin Tıklayın
Piyano seven herkesin bilmesi gereken birisiymiş. Tanıştırdığınız için teşskkür ederim hocam.
Aslında ben elektrikciyim ve her elektrikcinin nikola tesla yı bilmesi gerektiğini düşümüyorum.
Aynen onun gibi her piyamo eğitimi alan piyanonun babasını tanımalı.
Çok haklısınız.
Bizimde Clementi eseri seslendireceğimiz günler gelir umarım.Guzel yazı olmuş hocam.
ilk 20-30 derse geldiyseniz gerisi kesinlikle gelir 😉
Hocam harika bir paylaşım olmuş,aslında bir detay var merak ettiğim,biz yıllarca ingilizce derslerinde piyanoyu,piano diye öğrendik geçtik ama aslında piyanodan asla piano diye bahsetmiyorlar,hep piano forte diye geçiyor,ki sizin paylaşımınız da o yönde,neden forte kelimesini ekliyorlar çok merak ettim aslında bu paylaşımınız üzerine
Saygılar
Bu konuda da yazı yazmayı planlıyorumdum. Forte konusunun kısa bir hikayesi var. Ayrıntılı bir yazı hazırlayacağım. İlginiz ve dikkatiniz için teşekkürler